Obilježavanje Dana rijeke Save stručnom radionicom projekta VEPAR

Svake godine prvog dana u mjesecu lipnju, a od  2007. godine obilježavamo Dan rijeke Save. Obilježava se i u drugim zemljama sliva te se na taj način skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost, gospodarski potencijal i promicanje riječnog turizma.
Rijeka Sava je pritok Dunava koji izvire u sjeverozapadnoj Sloveniji. Oblikuje se spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke, a 946 kilometara nizvodno ulijeva se u Dunav u Srbiji. Na području Hrvatske rijeka Sava teče čak 510 kilometara. Tim povodom, Hrvatske vode, organizirale su terensku stručnu radionicu „Unaprjeđenje komunikacije“ koja je dio Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljana rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj, popularno nazvanog Projekt Vepar.

Radionica, na kojoj su sudjelovali predstavnici medija i djelatnici Hrvatskih voda, započela je na savskom nasipu kraj info panoa Hrvatskih voda, na kojem se prikazuju najrelevantnije informacije o vodostaju rijeke Save.

O Savi, poplavi koja je zadesila Zagreb 1964. godine i aktivnostima koje se poduzimaju u Hrvatskoj i  na području Zagreba u prevenciji od poplava, te o Projektu VEPAR govorio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek i ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva Elizabeta Kos u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U daljnjem tijeku radionice, predstavnici Hrvatskih voda su, u opuštenom razgovoru s novinarima razjašnjavali opće pojmove vodotoka (npr. inundacija, malo voda, preljev, poplavna linija) što su prisutni novinari ocijenili kao izuzetno bitnim za njihovo izvještavanje tijekom priprema za obranu od poplava ili ukoliko već dođe do poplave.

Nakon razgovora na savskom nasipu, okupljeni su se zaputili do preljeva Jankomir, ključnog objekta za zaštitu od poplava grada Zagreba. O pojedinostima preljeva Jankomir; kada je izgrađen, koja mu je duljina i kapacitet, govorio je generalni direktor Hrvatskih voda, te pri tome upoznao novinare kada je zadnji put bio u funkciji.

Galerija:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj