Održan prvi ciklus edukativnih radionica za djecu i građanstvo

U okviru „Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR planirane su edukativne radionice za djecu i građanstvo, koje imaju za cilj povećati razinu znanja o negrađevinskim mjerama i podići svijest o potrebi kontinuirane provedbe i unaprjeđenja preventivnih mjera, koje uz građevinske mjere postaju sve važnijim segmentom obrane od poplave uslijed klimatskih promjena. Radionice pod nazivom „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizik od poplave“ će se provoditi na svakom od 34 sliva i to za učenike osnovnih škola te za građanstvo, odnosno ukupno 68 edukativnih radionica, u razdoblju od studenog 2022. do lipnja 2023. godine. Za potrebe radionica izrađeni su i tematski edukativni sadržaji i materijali, poput slikovnice s posterom, društvene igre, edukativne makete za praktičnu vježbu, edukativne brošure sa savjetima i preporukama te magnetom s brojevima hitnih službi i poveznicama za praćenje vodostaja i prognoza.

U studenom i prosincu 2022. je održan prvi ciklus edukativnih radionica i to za učenike četvrtih i trećih razreda osnovnih škola te građanstvo u: Lekeniku (29. studenog), Jasenovcu (30. studenog), Vrbovcu (8. prosinca), Daruvaru (14. prosinca) i Čazmi (15. prosinca). Radionice za učenike održane u prijepodnevnim satima izazvale su veliku pozornost djece obzirom na nadasve zanimljive prezentacije koju su pripremili djelatnici Hrvatskih voda Marija Vizner i Tomislav Novosel. Učenici su kroz avanture kornjače Hrvoja mogli naučiti više o poplavama, kojim mjerama smanjujemo rizik od poplava te kako se ponašati tijekom, za vrijeme i nakon poplavnog događaja. Maketa s upotrebom vode i prikazima vježbi posebno je oduševila učiteljice i učenike, koji su se aktivno uključili u „spašavanje“ kuća u nizini, spremanju vode u retenciju i akumulaciju. Svoje znanje provjerili su kroz natjecanje i igranje društvene igrice, a oni najbolji osvojili su i nagrade.

U popodnevnim satima, realizirane su i radionice za građanstvo na kojima su uz predstavnike Hrvatskih voda i DHMZ-a sudjelovali i predstavnici lokalnih jedinica te lokalnih VGI-a. Prezentirani su sustav obrane od poplava u RH, posljedice klimatskih promjena, aktivnosti unaprjeđenja praćenja vodostaja i prognoza u okviru projekta VEPAR te brošura o negrađevinskim mjerama. U Lekeniku su radionici prisustvovali načelnik Ivica Perović, a prezentacije su održali i voditeljica VGI za mali sliv „Banovina“ Tatjana Dovranić-Kardaš te hidroprognostičar Oliver Rajković iz DHMZ-a. U Jasenovcu je uz prisutnost načelnice Marije Mačković predavanje održao voditelj VGI za mali sliv „Subocka – Strug“ Tomislav Pavičić, a u Vrbovcu Jakov Prgomet, voditelj VGI za mali sliv „Zelina – Lonja“. Uz prisustvo građana u Daruvaru i pročelnice za komunalne poslove Danice Cetin, lokalne projekte u sustavu obrane od poplava predstavio je voditelj VGI za mali sliv „Ilova-Pakra“ Kristijan Hroh. U Centru za kulturu Čazma uz prisustvo gradonačelnik Dinka Piraka, pročelnika Maria Ivanovića, ravnateljice JU za zaštitu prirode BBŽ Spomenke Mlinar, predavanje je održao i inženjer Ivan Hajoš uz podršku voditeljice VGI za mali sliv „Česma-Glogovnica“ Mirele Savić.


Galerija:


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj