Održana Treća godišnja konferencija projekta VEPAR koji će u vrijeme klimatskih promjena smanjiti rizike od poplava

Varaždin, 28. ožujka 2023. - Hrvatske vode kao vodeći i Državni hidrometeorološki zavod, kao projektni partner održali su Treću godišnju konferenciju projekta, „Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR. Konferencijom je predstavljen dio do sada provedenih aktivnosti projekta VEPAR, koji je pokrenut s ciljem prevencije katastrofalnih poplavnih događaja, a vrijedan je 33.194.046,72 EUR. Od toga je 85% sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% sufinanciraju partneri Hrvatske vode i DHMZ.

Trećoj godišnjoj konferenciji projekta, koja se održala u maloj dvorani Arene Varaždin, nazočili su direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te stručnjaci iz vodnoga gospodarstva.

„Ovaj projekt sadrži negrađevinske mjere, koje se odnose na niz analiza i studija te prikupljanje i sređivanje baze hidroloških i tehničkih podataka o našim obrambenim vodama. U okviru projekta radi se i na educiranju javnosti kroz radionice za udruge i školsku djecu, a posebno je težište stavljeno na zelene aktivnosti. Negrađevinskim mjerama i revitalizacijom prirodnih vrijednosti rijeka nastojimo smanjiti rizike od poplava, tako da ostanu očuvani vrijedni prirodni krajobrazi i prirodne vrijednosti rijeka. Provedbom projekta dat ćemo i značajan doprinos poboljšanju kvalitete naših voda, kao i velik doprinos ukupnom vodnom režimu“ - kazao je Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda te naglasio da je ovo integralni projekt za cijelu Hrvatsku.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović, ovom je prilikom istaknuo važnost projekta VEPAR.

„Kao dio projekta izgradit ćemo glavni centar za obranu od katastrofa, a osim toga nabavili smo opremu, kao što su vozila i plovila, što će uz materijale i studije, pomoći u borbi protiv poplava. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt i vjerujem da će on biti jako značajan u budućem radu Hrvatskih voda i Državnog hidrometeorološkog zavoda“ - kazao je Dujmović.

Na području Republike Hrvatske, rečeno je na konferenciji, 40% ekonomskih šteta uzrokovano je zbog suše.

„Međutim, u posljednje vrijeme oborinske epizode postaju sve intenzivnije, čemu smo svjedoci i posljednja dva dana, kada je u Rovinju došlo do poplave, a na sisačkom području do velikih materijalnih šteta. Ovakve ekstremne pojave je nemoguće izbjeći, ali ono što moramo, i što je naša dužnost, je napraviti sve što je u našoj moći da se prilagodimo takvim pojavama. Upravo je zato izuzetno važna razmjena meteoroloških i hidroloških podataka na međunarodnoj razini“ - istaknula je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pohvalu projektu i angažmanu Hrvatskih voda i Državnog hidrometerološkog zavoda uputila je ovom prilikom zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec.

„Sve institucije moraju biti spremne i odgovorno pristupiti izazovu koji nam predstoji. Varaždinska županija je prošle godine bila pogođena sušom i tučom, a s obzirom da na ovom području imamo četiri rijeke, mjere obrane od poplava su nam iznimno važne“ - zaključila je Zagorec.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je 6. rujna 2019. godine. Planirano trajanje projekta je četiri godine, odnosno do kraja prosinca 2023. Projekt VEPAR predstavlja kratkoročnu komponentu Programa upravljanja rizicima od poplava u RH (do 2023. godine), čiji je koncept zasnovan na Strategiji upravljanja vodama i Planu upravljanja rizicima od poplava. Provedbom negrađevinskih mjera kroz projekt VEPAR očekuje se postizanje smanjenog rizika od poplava u RH za 7% u odnosu na postojeće stanje.

Kontakt za medije:

Galerija:


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj